Низькі весняні температури на Житомирщині найбільше вплинули на жито та плодово-ягідні культури

24.05.2017 09:45 Житомирська область, агро, посіви, температура, заморозки, наслідки, озимина Версія для друку
256

1Заморозки у Житомирській області у весняний період 2017 року найбільше вплинули на озиме жито та плодово-ягідні культури.

 

Про це розповів вчора, 23 травня, начальник управління агропромислового розвитку ОДА Руслан Кирилюк.

 

«У середині квітня внаслідок на Житомирщині відбулася різка зміна погодних умов, що обумовило зниження температурних показників до заморозків. Холодна погода з тривалими та інтенсивними заморозками була малосприятливою для росту і розвитку усіх сільськогосподарських культур. На незначних площах відмічається пожовтіння посівів озимого жита, пшениці та ярого ячменю. Присутність заморозків найбільше вплинуло на рослини жита озимого, які перебували у фазі початку виходу в трубку. Через відсутність необхідних елементів живлення, закладка колосків відбувається у екстремальних умовах, можлива їх редукція та недорозвиненість», – розповів Руслан Кирилюк.

 

За його словами, рослини озимої пшениці, тритикале та ячменю перенесли цьогорічні квітневі заморозки переважно у фазі кущення і не відчули значного їх негативного впливу. На посіви ранніх ярих зернових і зернобобових культур холодна погода із заморозками квітня місяця істотного негативного впливу не мала, хіба що дещо збільшилася тривалість періоду сівба-сходи.

 

«Найнебезпечнішими були заморозки для плодових дерев. Зниження температури до 1-5° морозу у повітрі є дуже небезпечним для них. Крім того, холодна вітряна погода негативно впливала на їх запилення. Серед плодоягідних культур найбільше пошкодження зазнали кісточкові багаторічні насадження, зокрема очікується 30-80% недобору врожаю абрикос, сливи – 15-50%, вишні – 15-40%, черешні – 10-41%; серед зерняткових – яблуні 2-30%, груші 6-30%; горіхоплідних 30-80%; серед ягідних – смородини, малини, лохини 5-10 %», – зазначив начальник управління.

 

Крім того, в агроформуваннях області відмічено місцями пошкодження сходів кукурудзи на зерно, сої, пожовтіння верхівок ячменю, жита та пшениці, очікуваний недобір урожаю даних культур буде складати 5-10% до заплановоного, очікується на незначних площах від 2-х до 10% в окремих господарствах пересів кукурудзи на зерно та сої.

 

«Незважаючи на все, переважна більшість посівів озимих зернових культур станом на 23.05.2017 року знаходяться в доброму та задовільному стані. Рослини пшениці, тритикале, ячменю досі перебувають у фазі виходу у трубку, а у жита залежно від строку сівби вже в 10-50% рослин фаза колосіння», – резюмував Руслан Кирилюк.

 

 

 

Електронні закупівлі

Децентралізація

Детінізація доходів громадян та зайнятості населення

Телефонний довідник

Рада регіонального розвитку

 

До уваги переселенців

 

Соціальний діалог

 

Звіт про використання бюджетних коштів

Стратегія розвитку Житомирської області на період до 2020 року

Звіти про виконання завдань Державної стратегії регіонального розвитку

Регуляторна діяльність

Дошка оголошень

Книги пам'яті

Звіт про виконання Державного бюджету

Моніторинг та оцінка результатів діяльності районних державних адміністрацій та міськвиконкомів рад міст обласного значення

Центральна виборча комісія

Державний реєстр виборців