У зв’язку з розпалом епідемічного сезону грипу та гострих респіраторних інфекцій (ГРІ)  2016-2017 років Держпродспоживслужба звертає увагу на здійснення заходів щодо профілактики цих захворювань.

 

Уникати контактів з хворими.

  • Джерело вірусу – хвора людина. Захворів - залишайся вдома.

Чим менше людей, тим менше шансів захворіти.

  • Обмеження відвідувань натовпів, у тому числі і відвідування дитячих колективів іноді виправданий захід. Рішення про тимчасові карантинні заходи дозволяють розвести дитячі колективи і уповільнити поширення інфекції. 
  • Щоб не контактувати із хворими у транспорті, за можливості пересувайтеся пішки.

Маски.

  • Використання маски виправдане лише за умови використання її хворою людиною, якщо поряд здорові. Звісно, вірус вона не затримає, але допоможе зупинити крапельки із вірусом. Міняти її необхідно, щойно стане вологою. Використовувати маски на вулиці - взагалі немає сенсу. Віруси не виживають у прохолодному, вологому повітрі назовні.
  • Найкраще користуватися стандартними хірургічними масками, що мають вологостійку поверхню та довго залишаються ефективними.

 

Регулярно провітрюйте приміщення та робіть вологе прибирання.

  • Уникайте висихання слизових оболонок носа, постійно закапуйте сольові розчини. Можна приготувати розчин самостійно (1 чайна ложка звичайної солі на 1 л кип’яченої води) або купити в аптеці фізіологічний розчин, або готові сольові розчини для введення в носові ходи.

Правила гігієни

  • Інфекція потрапляє в організм через рот, ніс та очі, яких Ви час від часу торкаєтесь руками. У період загрози вірусної інфекції часто мийте руки з милом або обробляйте їх дезінфікуючим розчином із вмістом спирту.
  • При нежиті необхідно користуватися одноразовими серветками.

Дотримуйтесь здорового способу життя, що передбачає повноцінний сон (не менше 7-8 годин на добу).

  • В сезон застуд слід обмежити важкі силові тренування, бо вони знижують імунітет; рекомендована зарядка з обов’язковими елементами дихальної гімнастики.
  • У харчовий раціон слід включати не менше 50% рослинної їжі в сирому вигляді (капуста кольорова, білокачанна, морква, буряк, часник, цибуля, шпинат, хрін, помідори, яблука, гарбуз, смородина). Необхідно звести до мінімуму споживання рафінованих та термічно оброблених продуктів. У раціоні повинні бути бобові, горіхи, які виконують роль природних імуномодуляторів.

Памятайте, що єефективним засобом для захисту організму від вірусів грипу є щорічна вакцинація .

 

Обов'язково зверніться до лікаря, якщо:

  • помітили виражену тяжкість стану при помірних симптомах ГРВІ;
  • не збивають високу температуру парацетамол та ібупрофен;
  • посилився кашель та знизилася його продуктивність;
  • глибокий вдих призводить до нападу кашлю;
  • відчули погіршення після покращення;
  • відсутнє покращення самопочуття на четвертий день хвороби;
  • тримається підвищена температура тіла на сьомий день хвороби.

 

Нагадаємо, за інформацією управління освіти та науки Житомирської ОДА у зв’язку зі збільшенням кількості учнів, хворих на грип та ГРВІ, станом на 22 грудня навчально-виховний процес призупинено в 171 ЗНЗ (з кількістю учнів 26925 або 21%) та 15 ДНЗ області.

 

Електронні закупівлі

Децентралізація

Детінізація доходів громадян та зайнятості населення

Телефонний довідник

Рада регіонального розвитку

 

До уваги переселенців

 

Соціальний діалог

 

Звіт про використання бюджетних коштів

Стратегія розвитку Житомирської області на період до 2020 року

Звіти про виконання завдань Державної стратегії регіонального розвитку

Регуляторна діяльність

Дошка оголошень

Книги пам'яті

Звіт про виконання Державного бюджету

Моніторинг та оцінка результатів діяльності районних державних адміністрацій та міськвиконкомів рад міст обласного значення

Центральна виборча комісія

Державний реєстр виборців