Жительку області, яка захворіла на ботулізм, вже виписали з лікарні

22.01.2018 15:56 Житомирська область, хвороба, ботулізм, лікування, профілактика, методи, правила Версія для друку
203

Перший у 2018 році випадок захворювання на ботулізм зафіксували у Новоград-Волинському районі, де на початку січня отруїлася мешканка 1978 року народження. Пацієнтку, яка пройшла повний дезінтоксичний курс терапії, вже виписали з лікарні.

 

Про це повідомляє управління охорони здоров’я ОДА та рекомендує дотримуватись методів профілактики хвороби.

 

За інформацією управління, причиною захворювання жительки Новоград-Волинського району була в’ялена, прикопчена риба, придбана в супермаркеті.

 

За словами завідувачки дорослого інфекційного відділення Новоград-Волинського міськрайТМО Ганни Левандовської, жінка звернулася до лікарні 6 січня зі скаргами на часткову втрату та помутніння зору, першіння у горлі та здуття живота. «Спочатку хвору оглянули лікарі, офтальмолог та невропатолог та одразу встановили попередній діагноз – ботулізм. Аналізи підтвердили діагноз. У той же день чоловік пацієнтки у Києві придбав сироватку від ботулізму. Ми ввели їй першу дозу сироватки, а потім ще дві дози 7 та 8 січня відповідно. Пацієнтка пройшла у лікарні повний дезінтоксичний курс терапії. І вже з 9 січня почалася позитивна динаміка лікування. 20 січня жінку виписали з лікарні», – зазначила Ганна Левандовська.

 

З метою профілактики ботулізму лікарі радять:

 

  • дотримуватись технології домашнього консервування овочів, фруктів, грибів, м'яса та виконувати вимоги загальних правил гігієни при приготуванні страв;
  • перед вживанням консервованих продуктів необхідно прогрівати відкриті банки при 100°С протягом півгодини (в киплячій воді) – це приведе до руйнування ботулотоксину. Необхідно пам’ятати, що будь-які герметично закриті консерви потенційно небезпечні та можуть викликати захворювання (особливо це стосується грибів, так як їх дуже важко повністю очистити від залишків ґрунту, де міститься збудник);
  • зберігати продукти, що не підлягають термообробці, але також є сприятливим  середовищем  для накопичення токсину (солона і копчена риба, ковбаси) при температурі не вище 8-10°С;
  • в жодному разі не можна вживати в їжу м'ясні, овочеві чи рибні консерви, якщо банка роздута, деформована.

 

Довідково. Ботулізм – це  дуже небезпечне захворювання, яке виникає при вживанні продуктів, що містять отруйні речовини (токсин), які виробляють бактерії ботулізму. Цей токсин є одним з найсильніших з усіх відомих отрут, що зустрічаються у природі.

 

Захворювання розвивається при вживанні заражених харчових продуктів рослинного і тваринного походження, які зберігалися в умовах дефіциту кисню без необхідної (достатньої) термічної обробки. Найбільшу небезпеку становлять консерви та продукти, призначені для тривалого зберігання (гриби, маринади, ковбаси, копчені та засолені продукти) і приготовлені в домашніх умовах, при яких неможливо дотримуватись температурного  режиму, необхідного для загибелі спор збудника цієї хвороби. Самостійно відрізнити заражені продукти від доброякісних можна тільки по здуттю банок, пов’язаному з накопиченням газоподібних продуктів життєдіяльності паличок ботулізму. При цьому смак, запах і вигляд продукту не змінюються.

 

Інкубаційний період (від моменту проникнення збудника в організм до клінічних виявів хвороби) триває від декількох годин до 2-5 діб. Відомо, що чим важче захворювання, тим коротший інкубаційний період. При важких формах він складає у середньому приблизно  добу.

 

Як правило, хворого турбують нудота, блювання, характерний біль у животі, рідке випорожнення без патологічних домішок. Це триває у середньому 20-24 години. В подальшому з'являються скарги на порушення зору – це одна з найперших ознак ботулізму (хворого турбує "сітка" перед очима, двоїння предметів, важкість читання, що пов'язано з паралічем очних м'язів). Одночасно виникають спрага, сухість слизових оболонок, розлад ковтання, може змінитися тембр голосу. Хворі скаржаться на відчуття "клубка" у горлі, біль під час ковтання, подразнення у горлі – ці симптоми обумовлені ураженням ковтальних м'язів. Іноді у таких хворих помилково діагностують ангіну.

 

Така симптоматика триває кілька днів і супроводжується загальнотоксичним синдромом – хворі скаржаться на сильний головний біль, запаморочення, безсоння, загальну слабкість, підвищення температури тіла. У важких випадках, при ураженні дихальних м'язів, пацієнтів турбує відчуття нестачі повітря, важкості у грудній клітці, дихання стає поверхневим. Розвивається дихальна недостатність, що є причиною смерті при ботулізмі.

 

При найменшій підозрі на ботулізм хворого необхідно  якнайшвидше  госпіталізувати, тому що тільки у лікувальному закладі  йому зможуть надати належну медичну допомогу, спрямовану на нейтралізацію, зв'язування і виведення токсинів з організму, а отже і збереження життя.

 

 

 

                     

Електронні закупівлі

Децентралізація

Детінізація доходів громадян та зайнятості населення

Телефонний довідник

Рада регіонального розвитку

 

До уваги переселенців

 

Соціальний діалог

 

Звіт про використання бюджетних коштів

Стратегія розвитку Житомирської області на період до 2020 року

Звіти про виконання завдань Державної стратегії регіонального розвитку

Регуляторна діяльність

Дошка оголошень

Книги пам'яті

Звіт про виконання Державного бюджету

Моніторинг та оцінка результатів діяльності районних державних адміністрацій та міськвиконкомів рад міст обласного значення

Центральна виборча комісія

Державний реєстр виборців